20 jaar stadsfotografie van Z!

Fotoblad STRAAT in de (straat)verkoop

StraatCoverSmall_rgb

Dinsdag 8 december verschijnt het fotoblad STRAAT – 20 jaar stadsfotografie van Z!. Het blad geeft een overzicht van de beste foto’s die Z! in twintig jaar heeft geplaatst. STRAAT gaat 8 december in de verkoop bij de dak- en thuisloze verkopers van Z!, de straatkrant van Amsterdam en omstreken. Verkoopprijs van STRAAT is € 3, waarvan € 1,50 voor de verkoper.

Straatkrant Z! bestond in september van dit jaar 20 jaar.  Ter gelegenheid van dit jubileum werd een crowdfundingcampagne opgezet om dak- en thuisloze verkopers een cadeau te geven: het fotoblad STRAAT – Twintig jaar stadsfotografie van Z!.

Via de campagne werd het benodigde geld ingezameld, op 8 december gaat het blad in de straatverkoop en krijgen de verkopers ieder drie gratis exemplaren. Daarna kunnen zij het blad inkopen en met winst op straat verkopen, volledig in lijn met de basisgedachte van Z!.

Het blad geeft een overzicht van de beste foto’s die Z! in twintig jaar heeft geplaatst. Paardenkonten, brughuisjes, stillevens, carnavalsprinsessen, slaapplekken (binnen en buiten), raamvertellingen, stadsbeelden en portretten van Z!-verkopers en andere Amsterdammers. STRAAT toont een hele bijzondere doorsnede van onze hoofdstad; de beelden zijn recht voor zijn raap maar nergens ongegeneerd, respectloos of cliché-matig.

Kortom, het blad is een onmiskenbaar resultaat van de Z!-opvatting dat het leven in Amsterdam geweldig interessant is en dat de onderlinge solidariteit van Amsterdammers van onmisbare invloed is op het leven in de stad. Dat STRAAT is bekostigd door 72 crowdfunders is daar een prachtig voorbeeld van.

Stichting Z is de uitgever van Z!. De krant wordt sinds 1995 door dak- en thuisloze verkopers verkocht in Amsterdam en omstreken. De verkopers kopen de krant bij Z! in voor € 1,10 en verkopen deze op straat voor € 2, waarbij de winst – € 0,90 – voor hen is.

Door de verkoop van de krant kunnen dak- en thuislozen een bescheiden inkomen verwerven en (weer) een basis opbouwen van ritme, sociale contacten en zelfrespect. Een groot deel van de verkopers verbetert dan ook structureel zijn levensomstandigheden. Stichting Z is ANBI-gecertificeerd (ANBI: Algemeen Nut Beogende Instelling).

Voor meer informatie en persverzoeken:
Hoofdredacteur Straatkrant Z!, Hans van Dalfsen, 06 53877448