AT5: 360 sleutelbossen op straat om aandacht te vragen voor daklozen

19 juli 2021, 11.30 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Wie deze week een sleutelbos op straat vindt moet niet raar opkijken, de vertegenwoordigers van kunstplatform Power of Art House en straatkrant Z! hopen namelijk dat de ‘vinders’ van de sleutels de persoonlijke verhalen van daklozen zullen lezen en zich bewust zullen worden van hun situatie: ”Dit is een sleutel zonder huis.”

Klik hier voor de video reportage van AT5

Het project ‘Home Sweet Homesless’ is bedoeld om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van de daklozen. Volgens de initiatiefnemers heeft de coronacrisis veel invloed gehad op daklozen, onder meer doordat de lege straten minder inkomsten voor hen betekenden en er vanwege de coronamaatregelen noodopvanglocaties moesten komen. Door de recente sluiting van de noodopvang in Amsterdam is de situatie zelfs nog schrijnender geworden.

Het cijfer 360 is niet zomaar uit de lucht gegrepen: deze illustreren de verhalen van tien dakloze Amsterdammers en vertegenwoordigen de ruim 36.000 dakloze mensen die Nederland in 2020 telde. Ook is er bewust voor een sleutel gekozen. Volgens de hoofdredacteur van straatkrant Z! Hans van Dalfsen geeft dit voorwerp namelijk de ironie weer: ”Je denkt, er ligt een sleutelbos. Wauw, er zit van alles aan. Het zal een rijk iemand zijn, Niet alleen qua geld maar sociaal ook. Dan kom je erachter als je dat gaat bekijken dat het van iemand is die op straat leeft.”

De opvallende, kleurrijke sleutelbossen liggen overal: bij bushaltes, betaalautomaten en terrastafels. De bossen hebben diverse persoonlijke hangers, zoals een naamplaatje, een foto en een klein notitieboekje. De ironie is dat er een huissleutel aan vastzit die op geen enkele deur past. Dalfsen is de samensteller van de verhalen.

”Meestal pakken mensen sleutelbossen op omdat ze toch moeite willen doen om degene te vinden van wie de sleutelbos is, als je goed kijkt dan zie je dat het een verloren sleutelbos is van een dakloze, sleutel zonder huis. Als je op URL kijkt op de keycord dan snap je wat voor actie het is en kun je de verhalen lezen”, aldus Saskia Stolz van Power of Art House.

Straatkrant Z!
Het doel van de actie is om de verkoop van de straatkrant Z! te stimuleren aangezien deze een grote klap heeft gekregen door de coronacrisis. Mensen hebben tegenwoordig geen contant geld meer bi j zich en zeggen tegen de verkopers vaak ‘sorry, ik heb geen contant geld’. Om dit probleem tegen te gaan hebben de straatverkopers sinds kort een QR-code waarmee kopers alsnog digitaal kunnen afrekenen. Toon vertelt enthousiast: ”Sinds ik de QR-code heb gaat het goed met de verkoop.” Speciaal voor dit project is een speciale editie van Straatkrant Z! uitgebracht.

Dit artikel is gepubliceerd op 19 juli 2021, door AT5/NH Amsterdam
HomeSweetHomeless is een initiatief van Power of Art House i.s.m. straatkrant Z!

Ander Nieuws

Meer Z! edities