Home Blog

Gratis verhalenboekje

Kijk voor meer informatie op HomeSweetHomeless.nl

HomeSweetHomeless is een initiatief van Power of Art House i.s.m. straatkrant Z!

Z! editie 10: Het sleutelbos-project

Persoonlijke SLEUTELVERHALEN van 10 Z!-verkopers. Voor meer informatie koop de krant bij je verkoper op straat en ga naar homesweethomeless.nl

HomeSweetHomeless is een initiatief van Power of Art House i.s.m. straatkrant Z!

Z! krant op het Centraal Station Amsterdam

Koop de Z! krant op het Centraal Station in Amsterdam

Z! verkoper Thea aan het woord bij het Centraal Station in Amsterdam:

“Mijn favoriete plek in de stad is voor het Centraal Station. Hier sta ik al zeventien jaar de Z!-krant te verkopen, waar ik me goed bij voel. Ik ontmoet hierdoor ook veel mensen.

‘Koop hier de Amsterdamse daklozenkrant!’

Ze kopen een Z! van mij, geven me vaak ook wat eten of drinken en praten met me. Ik sta er vanaf een uur of twaalf tot drie uur. Om een uurtje of zes ga ik weer  naar het station en om tien uur heb ik er een volle dag opzitten, soms heb ik bijna geen stem meer over van het roepen: ‘Koop hier de Amsterdamse daklozenkrant!”

Koop de Z! krant op het Centraal Station Amsterdam

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Leven op de straat: even weg

Leven op straat, verkoop de Z! krant de Amsterdamse straatkrant

Even weg

De handen diep in de zakken, capuchon omhoog, het zal getocht hebben op het stationsplein. Comfortabel ligt hij niet, dat beton is koud en zijn rug zal gaan protesteren. De sportschoenen verraden een jongeman.

Je hebt mensen die op straat of in een park in slaap vallen, min of meer spontaan. Dat overkomt iedereen weleens; de zon schijnt en je knikkebolt en voor je het weet ben je weg. Dit is een heel ander verhaal, het heeft iets treurigs door de anonieme locatie en het kale licht. Hier ga je niet voor je lol liggen tukken. Lang zal dit hazenslaapje niet geduurd hebben, al was het maar omdat het op dit station wemelt van bewakersvolk.

De details zijn interessant. Als dat gras er niet was geweest, was hij dan ook daar en zo zijn gaan liggen? Zijn hoofd ligt een beetje achterover in zijn capuchon. Staarde hij eerst naar de hemel en dacht hij diep na? En toen… Je weet het niet.

tekst en beeld frank dries

Vergeet niet je Z krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Op veertig jarige leeftijd stond ik weer op straat

op straat leven

Fred, oud Z! krant verkoper aan het woord:

Dertien of veertien jaar ben ik met plezier Z! verkoper geweest. Het is nu al weer tien jaar geleden dat ik ermee gestopt ben omdat alles op rolletjes liep. Na dertien jaar de Z! te hebben verkocht kreeg ik van de gemeente Amsterdam eindelijk een woning in Amsterdam Noord toegewezen.

Hoe is het nu gekomen dat ik dakloos werd en de Z krant ben gaan verkopen; Ik ben geboren in Den Haag en in een groot gezin opgegroeid. Mijn moeder was hertrouwd en mijn stiefvader sloeg die kinderen, op mijn dertiende liep ik weg van huis.

Vanaf die tijd heb ik geleerd in Amsterdam dat je het zelf moet doen. Op mijn twintigste ben ik in Helmond gaan wonen daar trouwde ik en met mijn vrouw en we kregen  twee kinderen. Het ging goed tot mijn vrowr geestelijk de weg kwijt raakte en moest worden opgenomen. Door verschillende instanties werd mij aangeraden mijn vrouw te verlaten, ik heb mijn spullen gepakt en ben vertrokken naar Amsterdam.

Op veertig jarige leeftijd stond ik weer op straat.

In Amsterdam leerde ik twee andere daklozen kennen die mij meenamen naar de Z! krant. Ik ben toen Z! verkoper geworden. Een aantal jaar heb ik de Z !verkocht in de Molukkenstraat bij de Albert Heijn, daarna een lange tijd in Almere en later heb ik ook gestaan bij de Albert Heijn op de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord. Eerst sliep ik in een tent op de camping van mijn verdiende geld, later kocht ik een mooie camper.

Als Z! verkoper kon je goed verdienen in de jaren negentig, ik heb het echt een fijne tijd gevonden, je ontmoette altijd mensen dat was wel anders toen ik de woning tien jaar geleden toegewezen kreeg. In het begin voelde ik mij net een kluizenaar. Ik heb zelf spulletjes kunnen kopen voor mijn woning omdat ik wat geld gespaard had met de Z verkopen.

Nu geniet ik van mijn tuin, van thuis rommelen, een beetje sleutelen aan mijn motor en op sommige dagen trek ik er met vrienden op de motor op uit. Ik heb nog hele mooie herinneringen aan de tijd dat ik de Z! verkocht.

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

 

Oud Z! krant verkoper Kostas

Oud Z! krant verkoper en ex dakloze Kostas vertelt:

Oud Z! krant verkoper en ex dakloze Kostas vertelt:

“Ik ben geboren en opgegroeid in Griekenland in een klein dopje in de bergen vlakbij zee. Mijn ouders zijn arm, ze leven van een kleine uitkering en van wat het land en de zee hun geeft. Op jonge leeftijd was ik een dromer en wilde ik reizen en de wereld zien. Ik ben gaan werken als steward op cruise en vrachtschepen. Ik heb veel mensen leren kennen in die tijd.

In 1993 kan ik mij nog herinneren dat ik in de haven van Amsterdam ben geweest. Na acht jaar werken als steward ben ik ermee gestopt vanwege het slechte weer en omdat ik altijd weg was van huis. Ik voelde mij nergens meer echt thuis, misschien is dit wel de reden geweest dat ik aan de heroïne verslaafd ben geraakt. Door mijn verslaving heb ik geen contact met mijn familie meer,  ze wilden niets meer van mij weten. Griekenland ligt tussen Albanië en Turkije waardoor er grote hoeveelheden drugs voorhanden was.

Op een gegeven moment wilde ik ermee stoppen maar afkicken was hierdoor bijna onmogelijk. Ook waren er bijna geen afkick klinieken waar je voor hulp terecht kan. In 2001 heb ik daarom mijn biezen gepakt en ben naar Amsterdam gegaan om mijn leven te veranderen. Ik heb gekozen om naar Nederland te gaan omdat ik jaren daarvoor een keer op vakantie was in Amsterdam en mij er onmiddellijk thuis voelde.

In Amsterdam aangekomen belandde ik op straat. Ik zwierf wat rond en al snel kwam ik in aanraking met de Z daklozenkrant. Ik heb mij direct aangemeld als Z verkoper. Het voelde voor mij  als een stap de goede richting op. Ik verdiende geld door het verkopen van de Z krant. Ik hoefde geen criminele activiteiten meer uit te halen om mijn methadon te kopen. Ik kreeg langzaam weer houvast.

Na een paar jaar de Z! krant te verkopen vond ik werk in een Grieks restaurant in Amsterdam Noord. Ik deed de afwas, ik was ook ober, ik verdiende goed geld om een kamertje te huren. Ik kon mijzelf goed voorzien in mijn onderhoud en ik ben al snel gestopt met de Z te verkopen. Al snel heb ik mij aangemeld om een programma voor drugsverslaafdenoverdag te kunnen volgen bij de Jellinek.

Ik voelde mij goed ik die periode en ik ben heel dankbaar voor de mogelijkheid op hulp die ik heb gekregen om mijn leven weer op te bouwen. Ik leerde mensen kennen en ik vond werk bij de staatloterij om de tickets te bundelen. Ik kon een auto betalen en had een huurwoning in Heerhugowaard gevonden.

Lang ging dit goed tot ik daar twee jaar werkte en een collega op het werk mij bij de baas ging zwart maken. Hij vertelde op het werk dat ik bij de Jellinek liep en ik werd per direct ontslagen.

Al snel moest ik alles opgeven; mijn auto en mijn woning omdat ik geen inkomsten meer had. Terug op straat heb ik mij in Amsterdam direct aangemeld bij daklozen instanties voor opvang. Na enige tijd was er een plek voor mij vrij bij het instroomhuis. Bij het instroomhuis heb ik veel gesprekken moeten doorlopen, veel geduld moeten hebben. Uiteindelijk werd ik van meer dan een jaar overgeplaatst naar HVO  Ruysdaelkade (hulp voor onbehuisden).

Na weer een jaar kwam ik bij een Leger des Heils daklozenopvang te wonen. Overal waar ik tijdelijk kwam te wonen heb je gezamenlijke opvang. Nu heb ik eindelijk via discus een eigen woning. Ik heb veel gesprekken gehad met mijn begeleidster Karin die mij steunt. Met behulp van haar inzet heb ik een fijne benedenwoning met een tuintje in Amsterdam Zuid kunnen krijgen.

Ik heb een kleine hond, een Jack Russel, Filo wat in het Grieks vriend, betekent genomen Met hem voel ik mij hier echt thuis. Ik volg een werktraject waarmee ik voor streetcorner twee dagen in de week bezig ben vuil van straat te halen. Ik voel mij nu veel stabieler, ik heb een goede vriend in de buurt wonen.

We begrijpen elkaar omdat we dezelfde achtergrond hebben. Allebei uit Griekenland, in Nederland ontmoetten we elkaar. Allebei Z! verkoper geworden en allebei ex drugsgebruiken. Nu zou ik nog heel graag een lieve goede vriendin vinden met wie ik mijn leven zou willen delen want ik hou er niet van om alleen te zijn.”

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Z! verkoper Faycel over buiten slapen in Amsterdam

buiten slapen Amsterdaml Z! daklozen krant Amsterdam

Z! krant verkoper Faycel over buiten slapen in Amsterdam:

“Vanaf september tot en met 30 april probeer ik zoveel mogelijk een slaapplek te krijgen bij het Stoelenproject. In de winter wil je toch lekker binnen slapen als het kan. Helaas kun je per vier nachten voor twee nachten een slaapplek bemachtigen.

In Amsterdam zijn er veel daklozen en ze willen de vijftig slaapplekken zoveel mogelijk eerlijk verdelen onder de grote hoeveelheid daklozen in Amsterdam.

Voor de nachten dat ik geen slaapplek heb slaap ik ergens buiten. Waar ik slaap verschilt elke keer. Een echt vaste plek heb ik niet. Overdag zit ik warm en droog in de supermarkt waar ik de Z! krant verkoop en met mijn klanten spreek. Dit maakt mijn dag.

Rond een uur of zes ga ik rondwandelen en oriënteren waar ik zal gaan slapen. Meestal een plek niet zo ver van het centrum want ik wil niet te ver hoeven lopen als ik wat eten of drinken van de winkel wil kopen.

Rond een uur of negen is het al vrij rustig op straat en heb ik meestal wel een droge en beschutte plek gevonden. Ik leg wat bij elkaar verzameld karton op de grond om de ergste kou weg te hebben en rol mijn slaapzak uit. (Overdag bewaar ik mijn slaapzak in een van de kluisjes die ze bij de supermarkt hebben).

Gelukkig ben ik een goede slaper; als je maar moe genoeg bent dan slaap je wel. Ik slaap makkelijk in en slaap door het geluid heen. Ik slaap dan van negen tot zes aan een stuk door. Ik heb wel eens gehad dat mijn telefoon van mij gestolen was in mijn slaap, dat voelt wel vervelend. Bang ben ik gelukkig niet echt want dit zou me maar wakker houden.”

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Buitenslaper Laurentiu

Z! krant verkoper buitenslaper Amsterdam

Buitenslaper en Z! krant verkoper Laurentiu:

“Toen ik meer dan 1 jaar geleden in Amsterdam kwam viel het mij direct op al die boten langs het water. Boten waar mensen op wonen maar ook veel achtergelaten bootjes. Omdat ik geen onderdak had en een beschutte slaapplek nodig had leek dit mij de ideale oplossing. Ik ben op zoek gegaan en vond al snel een boot.

Na een paar nachten op de boot te hebben geslapen kwam de eigenaar en moest ik de boot verlaten.

Nu heb ik een ideale boot gevonden om te verblijven. Ik maak er een kleine woning van. Alles wat ik nuttig vind voor mijn woning op de boot heb ik op straat kunnen vinden. In de kajuit heb ik een prima slaapplek kunnen maken. De boot zelf heb ik overdekt met een groot zeil.

De boot ligt in een rustige buurt, ik voel mij hier echt op mijn gemak. Alleen ken ik mijn buren niet, maar ik denk dat ze mij wel kennen want al de huizen tegenover hebben een camera en ze hebben mij vast wel gezien.”

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Z! krant in de Molukkenstraat

Z! krant verkoper Toon (52) voor de Albert Heijn in de Molukkenstraat (Oost):

Als iemand bij mij een krant koopt, krijgen ze er altijd ééntje met een handgeschreven, persoonlijke boodschap erop. Voordat ik aan het werk ga, schrijf ik alvast een paar korte standaardteksten op een aantal kranten. Later voeg ik daar dan de naam van de koper aan toe met soms wat persoonlijke wensen.

Laatst vroeg iemand net zijn meissie ten huwelijk toen ik langsliep.

Daarna kochten ze een krant en daar heb ik natuurlijk iets moois opgeschreven. Dat bewaren ze dan; die pagina met mijn felicitaties erop plakken ze in hun trouwalbum.

Vergeet niet je Z krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Z! krant in de Westerstraat

Z! verkoper Paul, Westerstraat Albert Heijn aan het woord:

“Hier in Nederland kan ik veel merken van de barmhartigheid van mensen. Mensen die het zelf goed hebben willen dit graag delen en geven mij extra aandacht en geld als ze de Z!- krant van mij kopen. 

Ik werk ook met plezier omdat de mensen vriendelijk voor me zijn.

Elk jaar krijg ik rond de kerst uitnodigingen van mensen om te komen eten. Het gebeurt dan wel dat ik meerdere uitnodigingen heb voor een kerstdiner dat ik er één moet afslaan. Waar ik niet echt van hou is als de mensen mij geld geven uit medelijden. Het voelt veel fijner als ze de krant kopen. Ik doe tenslotte gewoon mijn werk.”

Koop de Z! krant in de Westerstraat

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.