Daklozen helpen dakloze apen aan nieuw huis

PERSBERICHT

Ahmed Marcouch en Loretta Schrijver verkopen Dakloze Apenkrant

Daklozen helpen dakloze apen aan nieuw huis

Almere, 26 mei 2011 – Ahmed Marcouch en Loretta Schrijver gaan maandag in Amsterdam de straat op om een speciale editie van de daklozenkrant Z! te verkopen. Wie komende weken een Z! koopt, krijgt daar een speciale krant over dakloze apen bij, de Aap. Het opvanghuis van Stichting AAP zit overvol, waardoor 350 apen onder erbarmelijke omstandigheden wachten op onderdak. De Aap is een onderdeel van een grote campagne waarmee AAP geld wil inzamelen voor een nieuw apenhuis.

Rhesusaap Silver is dakloos

Rhesusaap Silver is dakloos

De eerste exemplaren van de Aap worden maandag om 12 uur verkocht door Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch en televisiepresentatrice en AAP-ambassadrice Loretta Schrijver. Zij doen dit samen met dakloze Samy op zijn vaste verkoopplek voor Albert Heijn aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Ook in Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht zijn de komende weken speciale edities van de diverse daklozenkranten te koop.

Wat: Ahmed Marcouch en Loretta Schrijver verkopen de Aap
Datum: Maandag 30 mei 2011
Locatie: Voor Albert Heijn, Nieuwezijds Voorburgwal 226 (Magna Plaza) in Amsterdam
Tijd: 12.00 – 13.00 uur

De Aap is een samenwerking tussen AAP en daklozenkrant Z!. Met de speciale krant voor dakloze apen vragen de daklozen aandacht voor de noodzaak van een nieuw apenhuis. De opvang van AAP in Almere is de grootste van Europa, maar zit overvol. Hierdoor wachten ruim 350 dieren op onderdak bij AAP. Tot die tijd leven ze onder erbarmelijke omstandigheden. Zoals Nadia die door een toerist uit Marokko werd meegesmokkeld en nu in een donkere garagebox tussen haar eigen uitwerpselen leeft. Het nieuwe opvanghuis, waarin twee keer zo veel apen opgevangen kunnen worden, kost 2,4 miljoen euro en moet in 2012 klaar zijn. Met de daklozencampagne hoopt AAP minstens € 440.000,- binnen te halen.

“Toeristen smokkelen jaarlijks honderden apen uit landen als Marokko”, weet David van Gennep, directeur van Stichting AAP. “Thuis ontpoppen de schattige diertjes zich al snel tot onhoudbare, wilde dieren. AAP vangt deze apen, maar bijvoorbeeld ook uitgerangeerde circusdieren, op. Mensen kunnen deze dieren helpen door te doneren via de website van AAP. Zo kunnen we een groter apenhuis bouwen om meer apen onderdak te bieden.”

De Aap is van 30 mei tot en met 23 juni verkrijgbaar bij verkopers van daklozenkrant Z!. De opbrengst van de krant gaat volledig naar de daklozen zelf. De krant is ook online te lezen via http://www.aap.nl/actueel/persberichten/daklozen-helpen-dakloze-apen-aan-nieuw-huis.html. Hierop staan ook de mogelijkheden om te doneren aan Stichting AAP. Naast geld kunnen bezoekers bijvoorbeeld ook hun Air Miles of ING-rentepunten doneren. Wie AAP online steunt kan een ‘bouwhelmpje’ verdienen die via social media kan worden gedeeld.