Daklozenkrant-verkoper Mike geliefd bij Edammers

02 juni 2011 | categorie: Algemeen | bron: Edammer Stadskrant

Hij staat er al weer een paar jaar. Soms in Zuid-Amerikaanse kledij, soms als Charlie Chaplin, dan weer ‘casual’. Een vriendelijke, goedlachse en intelligente man. Een vertrouwd baken op de vrijdag en zaterdag voor de ingang van supermarkt Deen.

Daklozenkrant-verkoper Mike geliefd bij EdammersMike praat liever niet (openbaar) over zijn afkomst en reden waarom hij in Nederland beland is. Hij is hier al weer zo’n tien jaar. Om zichzelf in leven te houden heeft hij verschillende baantjes gehad. In hotels, als distributeur van kranten of in de bouw. Maar alles was tijdelijk. Zijn hoop is nog steeds gevestigd op de hulp van een goede advocaat of jurist die hem verder kan helpen.

Oogje in het zeil

Tot die tijd is Mike de (opgewekte) verkoper van Z!, de krant die dak- en thuislozen op weg helpt om het bestaan enigszins dragelijk te maken. Bij aankomst op de vrijdag- en zaterdagmorgen start hij zijn werk met het aanvegen van de straat voor Deen. Desgevraagd houdt hij even een oogje in het zeil indien de baby in slaap is gevallen in de auto en de ouder de supermarkt in holt voor een snel bezoek.

Amsterdam


Mike woont in een kleine kamer in Amsterdam, waar hij wekelijks een huurbedrag moet overmaken. Hij heeft dus een dak, stelt weinig eisen aan materie en houdt nog net voldoende geld over voor zijn verdere onderhoud. Op de dagen dat hij niet in Edam staat, probeert hij zijn krant te slijten op plaatsen in Amsterdam.

‘High culture’
Over Edam en zijn inwoners blaast hij in een mengelmoes van Nederlands en Engels de loftrom: “Edammers zijn vriendelijk en open minded. Er heerst hier een ‘high culture’. Ik word echt geholpen door het kopen van de Daklozenkrant. Dit is, vergeleken met andere verkooplocaties in de regio Amsterdam, echt een topplek om te verkopen. Ik haal vaak de beste cijfers. Daarvoor ben ik de mensen ook heel dankbaar! Zonder standplaats Edam zou ik nergens zijn!’.