Straatkranten

Daklozen helpen zichzelf te helpen

Het verschijnsel ‘straatkrant’ ontstond eind jaren tachtig in New York, USA. De eerste street paper werd er op straat verkocht door daklozen voor $ 1, waarvan $ 0,75 voor de verkoper. In 1991 waaide het over naar Londen, waar The Big Issue hét voorbeeld werd voor navolgers in Europa.  De doelstelling bleef hetzelfde: daklozen helpen zichzelf te helpen. Een even eenvoudig als doeltreffend principe. De dakloze koopt de krant voor een klein bedrag in en verkoopt deze op straat tegen een vastgestelde hogere prijs. De winst mag de dakloze ondernemer zelf houden.

In Nederland verscheen in 1994 het Utrechtse Straatnieuws. In 1995 volgden meer steden, waaronder Amsterdam met Z magazine en het Rotterdamse Straatmagazine (dat in 2012 gestopt is). Anno 2015 telt Nederland zeven zelfstandige straatkranten, waarvan zes het Keurmerk Straatkrant voeren.

Wereldwijd verschijnen er circa tweehonderd straatkranten. Zo’n honderdtwintig kranten, waaronder Z!, zijn aangesloten bij de INSP (International Network of Street Papers). Voor meer informatie over de INSP zie www.street-papers.org.