• logo

  • Boek een hotel via Z-HOTELS.NL en 3% van de rekening gaat naar Z!, zonder extra kosten!
  • Doneren

  • Vrienden van Z!

Driedubbeldikke daklozenkrant Z!

Z! nr3 2012: driedubbeldik bewaarnummerAMSTERDAM 20 januari 2012 – De Amsterdamse daklozenkrant Z! publiceert ter gelegenheid van het vertrek van stadsdichter F. Starik op vrijdag 27 januari een hele dikke en dichterlijke krant. In het bewaarnummer wordt uitgebreid stilgestaan bij de activiteiten en bijbehorende gedichten van F. Starik in de afgelopen twee jaar.

Z! nr. 3 telt 96 rijk geïllustreerde pagina’s: ze laten zien hoe bont F. Starik het heeft gemaakt en staan vol met foto’s en gedichten. In de krant staat ook het eerste gedicht van Stariks opvolger: de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. De nieuwe stadsdichter wordt bekendgemaakt in Het Parool van 26 januari en in Z! nr. 3.

Twee jaar geleden loste F. Starik (1958) Robert Anker af als stadsdichter. Starik stak direct van wal en presenteerde zich op feesten, partijen en diverse officiële gelegenheden. De jury van de Amsterdamse Prijs voor de Kunst 2009: “Frank Starik is de burgemeester van de achterkant van Amsterdam. Als schrijver, zanger, dichter en beeldend kunstenaar richt hij zijn aandacht op datgene waar de meeste mensen aan voorbij gaan. ‘Gewone’ straten vormen in zijn werk een rijk van verwondering. Hij heeft in zijn geschreven werk een volstrekt eigen toon, die voortkomt uit een analytische blik die vol mededogen is. Starik ziet alles, noemt de pijnlijkste details, maar veroordeelt niets. Hij viert op die manier de kracht van het ongewone, en laat zien dat er schoonheid schuilt in mislukking.”

F. Starik beheert sinds 2002 de stichting de Eenzame Uitvaart, waarbij hij dichters (verenigd in de Poule des Doods) vraagt een gedicht te schrijven en voor te dragen bij uitvaarten waar anders niemand zou komen opdagen (eenzameuitvaart.nl). Een boek daarover, De Eenzame Uitvaart, met daarin een vijfentwintigtal verslagen en de bijbehorende gedichten van de deelnemende dichters, verscheen in 2005 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Onlangs verscheen een tweede boek van Starik over het onderwerp bij Nieuw Amsterdam: Een Steek Diep.

Starik studeerde aan Rietveld Academie en Rijksacademie (fotografie en mixed media). In 1987 verscheen zijn officiële debuut Nepvuur, spoedig gevolgd door de geruchtmakende bloemlezing Maximaal. In 1993 verscheen zijn tot dusver enige roman in briefvorm, Mijn Leven Als Museum.

De driedubbeldikke Z! over F. Starik is totstandgekomen in samenwerking met het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam). Z! nr. 3 verschijnt vrijdag 27 januari op straat en loopt tot en met donderdag 9 februari. De verkoopprijs is € 2,- waarvan € 0,90 voor de dakloze verkoper.

Bekijk deze editie in het archief of bestel dit bijzondere exemplaar online: