Gezamenlijk katern

                  

 PERSBERICHT                     9 april  2019

Start STOEP !!

Intensieve samenwerking Nederlandse Straatkranten

In de volgende edities van straatkranten Straatnieuws Utrecht, Z! Amsterdam en Straatnieuws Den Haag/Rotterdam zal voor het eerst een gezamenlijk katern van 8 pagina’s zijn opgenomen: de STOEP. De gezamenlijke Stoep wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van de drie Randstad-hoofdredacteuren.

Omdat de oplages van de straatkranten al jaren dalen, terwijl de verkoop voor de verkopers van levensbelang is, peinzen de kranten al jaren over samenwerking. Nu is het zover. De samenwerking betekent dat er bespaard kan worden op de kosten, de journalistieke slagkracht gebundeld en er nieuwe kansen ontstaan. De deelnemende straatkranten bestrijken samen de Randstad en vergaderden regelmatig in het kloppende hart van de randstad: Zwammerdam.

Daar maakten ze plannen om de lezers van hun kranten (zo’n 25.000) hoogwaardig  straatnieuws te kunnen bieden in een aantrekkelijke verpakking − alle kranten komen uit op tabloid-formaat. Elke krant behoudt de eigen naam, kost € 2,50 en biedt naast de Stoep 12 pagina’s regionaal nieuws.

De verkopers van de drie deelnemende straatkranten zijn dak- of thuisloos. Ze verkopen de krant om wat geld te verdienen en weer een basis op te bouwen van sociale contacten en zelfrespect. Een groot deel van de verkopers verbetert structureel zijn levensomstandigheden.

Een voorbeeld is dakloze Mick Godsmark: “Dankzij de krant ben ik zelfstandig geworden. Ik kan geen uitkering krijgen, dit zijn mijn inkomsten. Op dit moment lig ik in een revalidatie-centrum omdat ik van een trap ben gevallen. Ik krijg beterschapskaartjes van de mensen die bij mij de krant kopen. Ik ken mijn vaste kopers ook al heel lang doordat ik er sinds het begin bij ben. Een meisje van zes jaar oud kwam mij bijvoorbeeld altijd snoep geven, nu is ze in de twintig en heeft ze zelf kinderen. Binnenkort kan ik gelukkig weer de straat op en de krant verkopen,” vertelt hij.