Loretta Schrijver staat voor aap

Parool PS Media zaterdag 4 juni 2011

Met dakloze Sammy probeerde Loretta Schrijver de speciale ‘apen’-editie van daklozenkrant Z te verkopen. Dat viel niet mee. ‘Ik word er depressief van, alle energie loopt eruit.’

Koffietijdpresentatrice Loretta Schrijver kwam bij de Albert Heijn achter de Dam in actie voor het goede doel, een teleurstellende ervaring. Met Sammy, een dakloze meneer met maar één been, probeerde ze een speciale ‘apen’-editie van daklozenkrant Z te verkopen aan het winkelend publiek.

Loretta Schrijver staat voor aap
Loretta droeg een spijkerjasje op een witte broek, keek vriendelijk en deed wervend, daar lag het verder niet aan.
“Dag mevrouw, de nieuwe daklozenkrant! Met aandacht voor Stichting Aap.””
“Aandacht voor apenopvang in daklozenkrant!”
“Goedemiddag, mag ik even uw aandacht?”

Er kwamen cameraploegen langs van RTL Boulevard en Novum Nieuws. Ze filmden Loretta en Sammy terwijl ze geen daklozenkranten verkochten, iets waar de presentatrice zich, naarmate de dag vorderde, steeds meer over opwond.

“Ze vertikken het om oogcontact te maken!” constateerde ze na een kwartier.
“Schan-da-lig! Wat een mentaliteit, bah! We staan ons hier uit te sloven voor het goede doel, maar ze willen het niet. Ik ben zo blij dat ik weg ben uit deze stad met die grachtengordelmensen met hun flutboodschappen!”

Aan journalisten legde ze de overeenkomst tussen apen en daklozen uit.
“Ze hebben alle twee geen opvang. Er moet echt geld komen voor uitbreiding van de apenopvang in Almere. En weet je wat ik net constateer? Beide groepen worden to-taal aan hun lot overgelaten door de hier dominante menselijke soort. Ik vind het hier walgelijk!”

Ze richtte zich tot haar dakloze assistent. “Sammy, hoeveel kranten verkoop jij nou op een dag?” Het antwoord tien maakte haar razend. “Hoor je dat?” zei ze tegen de ook aanwezige voorzitter van Stichting Aap. “Tien krantjes! Ik word er depressief van, alle energie loopt eruit. Sammy vertelde me dat hij op een dag ongeveer tien krantjes verkoopt! Tien! Schan-da-lig! Dan verdient hij dus negen euro op een dag! Wat een arrogantie.”

“De menselijke soort kan meedogenloos zijn, één op één gaat het nog, maar de kudde die hier passeert, haat ik. Ik spreek ze vriendelijk aan… Ze kijken weg, ze voelen zich te groot om zelfs maar te knikken of een hand op te steken.”

Ze ging weer aan de slag, op haar vriendelijkst.
“Twee goede doelen in één krant! Koop de daklozenkrant!”
We vroegen verkoper Sammy of hij meer kranten verkocht nu hij steun kreeg van een bekende Nederlander.
Het was niet het geval, eerder minder, maar hij waardeerde de inzet van Loretta enorm.

“Ik sta hier ook voor de apen,” zei de presentatrice tegen een mevrouw met een volle Albert Heijn-tas. Er kwam geen reactie. “Laat maar,” zei Loretta na een uur. “Ik stop ermee. Ik sta voor aap, ik ben leeg.”
Met haar dakloze compagnon, de voorzitter van Stichting Aap en de hoofdredacteur van Daklozenkrant Z vertrok ze voor een kop koffie naar het café aan de gracht, maar niet nadat ze gezegd had wat ze vond van de bevolking van de Amsterdamse binnenstad.

“Wat een assholes! Wat hebben die yuppen een attitude, ongelooflijk, ik haat ze. Ik ben een geboren Amsterdamse, maar god, wat ben ik blij dat ik hier weg ben. Met dit soort initiatieven hoef je hier niet te komen.”

Ze richtte zich tot Sammy. “Ik woon in Maarssen, bij een willekeurige buurtsuper halen we meer op.”
Het was doodzonde dat de cameraploegen al weg waren.