Mensenhandelaren slaan hun slag

Daklozenkranten misbruikt

door Olof van Joolen – De Telegraaf vr 29 april 2011

AMSTERDAM, vrijdag

De verkoop van daklozenkranten is meer en meer het domein aan het worden van Oost-Europeanen. Ze bedreigen en mishandelen Nederlandse daklozen om de beste verkoopplekken in handen te krijgen en verkopen waardeloze krantjes.

Dat stellen de uitgevers van de daklozenkranten in Rotterdam, Amsterdam, Noord-Holland, Groningen en Drenthe. Het Rotterdamse Straatmagazine overweegt zelfs te stoppen omdat er niet meer valt op te boksen tegen de oneerlijke concurrentie. „Wie onze krant verkoopt, wordt bedreigd of zelfs mishandeld. Ik heb verschillende mensen die graag als verkoper van de krant aan de slag willen, maar ik durf ze niet op pad te sturen omdat ik weet dat het toch verkeerd afloopt”, zegt Sjany Middelkoop. Ze coördineert de verkoop van Straatmagazine in Rotterdam.

Slavernij

De Roemenen en Bulgaren die de krantjes verkopen, zijn volgens het Leger des Heils slachtoffer van landgenoten die ze voor veel geld naar Nederland brengen met een goede baan in het vooruitzicht. Vaak is dat werk niet meer dan een paar dagen seizoensarbeid op het land. Vervolgens kunnen de Oost-Europeanen niet meer terug naar huis omdat ze geen geld meer hebben en hun paspoort is afgepakt door de bemiddellaar. Ze komen dan in het circuit terecht van kranten verkopen of muziek maken. „Het is moderne slavernij”, oordeelt majoor Germen Stoffers.

De problemen spelen volgens de kranten vooral in plaatsen rond de grote steden. In bijvoorbeeld Almere of Purmerend zijn verkoopplekken niet elke dag bezet en zijn politie of stadstoezicht niet scherp op verkopers zonder een officieel pasje. Door dubieuze Oost-Europeanen geleide groepen maken daar gebruik van door op dit soort plekken straatarme landgenoten neer te zetten. Ze moeten krantjes uit België verkopen of titels uit een andere regio waar de uitgever niet goed toeziet op de uitgifte van kranten.

Supermarkt

„Het is hit and run werk. Deze groepen duiken door het hele land op”, zegt de distributiecoördinator van Amsterdamse krant Jeroen de Rooij. „Iedereen is hier de dupe van. De reguliere verkopers, want zij lopen inkomsten mis. De kopers, want die krijgen een krant waar ze niks aan hebben. En ook de supermarkt waar de verkopers voor de deur staan. Die heeft er veel overlast door.’’

De hoofdredacteur van het Straatjournaal uit Haarlem, Jessica Hoogenboom, is er kort over: „Dit is gewoon broodroof.”