Verkopers

Verkopers van Z! moeten dak- of thuisloos zijn en (een beetje) Nederlands spreken. Elke verkoper krijgt een verkoperpas met foto, voornaam en verkopernummer. Veel verkopers hebben een vaste standplaats, waar ze het eerste recht hebben om te verkopen. Is de vaste verkoper er niet, dan mag een andere verkoper er verkopen.

Voor het verkopen van Z! op straat is geen vergunning nodig. Volgens de grondwet mag een ieder op de openbare weg gedrukte waar te koop aanbieden (artikel 7, vrijheid van meningsuiting). Voor verkoop op privé-terrein is toestemming nodig van de eigenaar.

Er zijn circa 140 zelfstandige verkopers van Z!. De verkopers worden vertegenwoordigd door een raad van ervaren verkopers. Deze verkoperraad overlegt regelmatig met de staf.

De verkopers kopen hun krant in bij Z! voor € 1,35 en verkopen de krant op straat voor € 2,50. De winst – € 1,15 – is voor de verkoper. Zo kan de Z!-verkoper een bescheiden inkomen verwerven, sociale contacten opdoen en iets verder kijken dan de dag van vandaag.

Hoe word je verkoper?
Elke dinsdag- en vrijdagmiddag is er van 14.00 tot 16.00 uur inloopspreekuur voor mensen die de Z! willen gaan verkopen. Het adres is Tweede Oosterparkstraat 72 (Amsterdam-Oost). Nieuwe verkopers krijgen tien gratis kranten om mee te beginnen.

Als Z!-verkoper ben je eigen baas. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoeveel je werkt. Wil jij Z! gaan verkopen? Kom dan eens langs op dinsdag- of vrijdagmiddag.

Waar zit Z!?
Z! zit vlakbij metrostation Wibautstraat. Volg de uitgang Vrolikstraat en loop gelijk rechts de 2e Oosterparkstraat in. Even rechtdoor en na het pleintje vind je Z! aan de rechterkant op nummer 72.

Je kunt ook met tram 3 of 1, halte OLVG (ziekenhuis). Loop rechtdoor de Beukenweg in, en sla dan de eerste straat rechtsaf de Tweede Oosterparkstraat in. Even rechtdoor en je vindt Z! aan de linkerkant op nummer 72.