Hart van Nederland: Honderden sleutelbossen in Amsterdam om aandacht te vragen voor daklozen

Dit artikel is gepubliceerd op 21 juli 2021, door Hart van Nederland

In Amsterdam zijn in totaal 360 sleutelbossen verspreid om aandacht te vragen voor daklozen. Op de briefjes die aan de sleutelbos hangen zijn verhalen te lezen van tien verschillende daklozen, met daarbij foto’s en enkele persoonlijke teksten. Met deze actie moet er meer bewustwording worden gecreëerd over daklozen.

Klik hier voor de reportage van Hart van Nederland

De sleutelbossen illustreren de verhalen van tien Amsterdammers die op straat leven. Zij vertegenwoordigen de ruim 36.000 daklozen die Nederland in 2020 telde. Initiatiefnemer van de actie is kunstenaar Saskia Stolz. “Bijna iedereen raapt wel een sleutelbos op, omdat ze zelf weten hoe vervelend het is om je sleutels kwijt te raken”, vertelt ze. “En een sleutel is natuurlijk het symbool van die veilige plek van jou.”

Met deze gedachte is het idee ontstaan. “Elke sleutelbos hangt vol met handgemaakte en persoonlijke dingen die iets vertellen over de persoonlijkheid en het dagelijks leven van de dakloze”, legt Stolz uit.

‘Sleutel is je huis’
De coronatijd betekende voor daklozen boetes tijdens de avondklok en volle opvanglocaties. Daarnaast is het aantal daklozen in heel Nederland toegenomen. “Er zijn ook heel veel thuislozen, zoals we dat noemen, die slapen een paar nachten bij familie en vrienden”, zegt Hans van Dalfsen van de Straatkrant. “Die rommelen wat bij elkaar en die groep is enorm gegroeid.”

Een dakloze die zijn foto en verhaal deelt is David. “Die sleutel is je huis. Waar je iets kunt laten, waar je tot rust kunt komen en waar je je persoonlijke sfeer hebt”, vertelt hij. “Ik hoop dat degene die mijn sleutelbos vindt zich afvraagt wat er achter mijn verhaal zou zitten. En dat hij denkt: zou er misschien meer mis zijn in Nederland dan ik weet?”

Verhalen van daklozen
Een van de vinders laat weten dat hij wel gaat nadenken over dak- en thuislozen, met name door de foto. “Je gaat meteen naar haar gezicht kijken en leest wie ze is, dus je raakt er wel door geïntrigeerd.”

Een tweede vinder van een sleutelbos dacht even dat iemand het was verloren. “Bijzonder ja, dit. Ik kan me er niet in inleven, want ik heb dit niet”, vertelt ze. “Ik heb gewoon dit veilige gevoel.” Ook deelt ze dat ze zelf niets aan het aantal daklozen kan doen. “Maar ik kan wel de Straatkrant kopen ja. Dat zal ik vanaf nu ook doen.”

Dit artikel is gepubliceerd op 21 juli 2021, door Hart van Nederland
HomeSweetHomeless is een initiatief van Power of Art House i.s.m. straatkrant Z!

Ander Nieuws

Meer Z! edities