Z! krant verkoper Faycel over buiten slapen in Amsterdam:

“Vanaf september tot en met 30 april probeer ik zoveel mogelijk een slaapplek te krijgen bij het Stoelenproject. In de winter wil je toch lekker binnen slapen als het kan. Helaas kun je per vier nachten voor twee nachten een slaapplek bemachtigen.

In Amsterdam zijn er veel daklozen en ze willen de vijftig slaapplekken zoveel mogelijk eerlijk verdelen onder de grote hoeveelheid daklozen in Amsterdam.

Voor de nachten dat ik geen slaapplek heb slaap ik ergens buiten. Waar ik slaap verschilt elke keer. Een echt vaste plek heb ik niet. Overdag zit ik warm en droog in de supermarkt waar ik de Z! krant verkoop en met mijn klanten spreek. Dit maakt mijn dag.

Rond een uur of zes ga ik rondwandelen en oriƫnteren waar ik zal gaan slapen. Meestal een plek niet zo ver van het centrum want ik wil niet te ver hoeven lopen als ik wat eten of drinken van de winkel wil kopen.

Rond een uur of negen is het al vrij rustig op straat en heb ik meestal wel een droge en beschutte plek gevonden. Ik leg wat bij elkaar verzameld karton op de grond om de ergste kou weg te hebben en rol mijn slaapzak uit. (Overdag bewaar ik mijn slaapzak in een van de kluisjes die ze bij de supermarkt hebben).

Gelukkig ben ik een goede slaper; als je maar moe genoeg bent dan slaap je wel. Ik slaap makkelijk in en slaap door het geluid heen. Ik slaap dan van negen tot zes aan een stuk door. Ik heb wel eens gehad dat mijn telefoon van mij gestolen was in mijn slaap, dat voelt wel vervelend. Bang ben ik gelukkig niet echt want dit zou me maar wakker houden.”

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.