Oud Z! krant verkoper en ex dakloze Kostas vertelt:

“Ik ben geboren en opgegroeid in Griekenland in een klein dopje in de bergen vlakbij zee. Mijn ouders zijn arm, ze leven van een kleine uitkering en van wat het land en de zee hun geeft. Op jonge leeftijd was ik een dromer en wilde ik reizen en de wereld zien. Ik ben gaan werken als steward op cruise en vrachtschepen. Ik heb veel mensen leren kennen in die tijd.

In 1993 kan ik mij nog herinneren dat ik in de haven van Amsterdam ben geweest. Na acht jaar werken als steward ben ik ermee gestopt vanwege het slechte weer en omdat ik altijd weg was van huis. Ik voelde mij nergens meer echt thuis, misschien is dit wel de reden geweest dat ik aan de heroïne verslaafd ben geraakt. Door mijn verslaving heb ik geen contact met mijn familie meer,  ze wilden niets meer van mij weten. Griekenland ligt tussen Albanië en Turkije waardoor er grote hoeveelheden drugs voorhanden was.

Op een gegeven moment wilde ik ermee stoppen maar afkicken was hierdoor bijna onmogelijk. Ook waren er bijna geen afkick klinieken waar je voor hulp terecht kan. In 2001 heb ik daarom mijn biezen gepakt en ben naar Amsterdam gegaan om mijn leven te veranderen. Ik heb gekozen om naar Nederland te gaan omdat ik jaren daarvoor een keer op vakantie was in Amsterdam en mij er onmiddellijk thuis voelde.

In Amsterdam aangekomen belandde ik op straat. Ik zwierf wat rond en al snel kwam ik in aanraking met de Z daklozenkrant. Ik heb mij direct aangemeld als Z verkoper. Het voelde voor mij  als een stap de goede richting op. Ik verdiende geld door het verkopen van de Z krant. Ik hoefde geen criminele activiteiten meer uit te halen om mijn methadon te kopen. Ik kreeg langzaam weer houvast.

Na een paar jaar de Z! krant te verkopen vond ik werk in een Grieks restaurant in Amsterdam Noord. Ik deed de afwas, ik was ook ober, ik verdiende goed geld om een kamertje te huren. Ik kon mijzelf goed voorzien in mijn onderhoud en ik ben al snel gestopt met de Z te verkopen. Al snel heb ik mij aangemeld om een programma voor drugsverslaafdenoverdag te kunnen volgen bij de Jellinek.

Ik voelde mij goed ik die periode en ik ben heel dankbaar voor de mogelijkheid op hulp die ik heb gekregen om mijn leven weer op te bouwen. Ik leerde mensen kennen en ik vond werk bij de staatloterij om de tickets te bundelen. Ik kon een auto betalen en had een huurwoning in Heerhugowaard gevonden.

Lang ging dit goed tot ik daar twee jaar werkte en een collega op het werk mij bij de baas ging zwart maken. Hij vertelde op het werk dat ik bij de Jellinek liep en ik werd per direct ontslagen.

Al snel moest ik alles opgeven; mijn auto en mijn woning omdat ik geen inkomsten meer had. Terug op straat heb ik mij in Amsterdam direct aangemeld bij daklozen instanties voor opvang. Na enige tijd was er een plek voor mij vrij bij het instroomhuis. Bij het instroomhuis heb ik veel gesprekken moeten doorlopen, veel geduld moeten hebben. Uiteindelijk werd ik van meer dan een jaar overgeplaatst naar HVO  Ruysdaelkade (hulp voor onbehuisden).

Na weer een jaar kwam ik bij een Leger des Heils daklozenopvang te wonen. Overal waar ik tijdelijk kwam te wonen heb je gezamenlijke opvang. Nu heb ik eindelijk via discus een eigen woning. Ik heb veel gesprekken gehad met mijn begeleidster Karin die mij steunt. Met behulp van haar inzet heb ik een fijne benedenwoning met een tuintje in Amsterdam Zuid kunnen krijgen.

Ik heb een kleine hond, een Jack Russel, Filo wat in het Grieks vriend, betekent genomen Met hem voel ik mij hier echt thuis. Ik volg een werktraject waarmee ik voor streetcorner twee dagen in de week bezig ben vuil van straat te halen. Ik voel mij nu veel stabieler, ik heb een goede vriend in de buurt wonen.

We begrijpen elkaar omdat we dezelfde achtergrond hebben. Allebei uit Griekenland, in Nederland ontmoetten we elkaar. Allebei Z! verkoper geworden en allebei ex drugsgebruiken. Nu zou ik nog heel graag een lieve goede vriendin vinden met wie ik mijn leven zou willen delen want ik hou er niet van om alleen te zijn.”

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.