Fred, oud Z! krant verkoper aan het woord:

Dertien of veertien jaar ben ik met plezier Z! verkoper geweest. Het is nu al weer tien jaar geleden dat ik ermee gestopt ben omdat alles op rolletjes liep. Na dertien jaar de Z! te hebben verkocht kreeg ik van de gemeente Amsterdam eindelijk een woning in Amsterdam Noord toegewezen.

Hoe is het nu gekomen dat ik dakloos werd en de Z krant ben gaan verkopen; Ik ben geboren in Den Haag en in een groot gezin opgegroeid. Mijn moeder was hertrouwd en mijn stiefvader sloeg die kinderen, op mijn dertiende liep ik weg van huis.

Vanaf die tijd heb ik geleerd in Amsterdam dat je het zelf moet doen. Op mijn twintigste ben ik in Helmond gaan wonen daar trouwde ik en met mijn vrouw en we kregen  twee kinderen. Het ging goed tot mijn vrowr geestelijk de weg kwijt raakte en moest worden opgenomen. Door verschillende instanties werd mij aangeraden mijn vrouw te verlaten, ik heb mijn spullen gepakt en ben vertrokken naar Amsterdam.

Op veertig jarige leeftijd stond ik weer op straat.

In Amsterdam leerde ik twee andere daklozen kennen die mij meenamen naar de Z! krant. Ik ben toen Z! verkoper geworden. Een aantal jaar heb ik de Z !verkocht in de Molukkenstraat bij de Albert Heijn, daarna een lange tijd in Almere en later heb ik ook gestaan bij de Albert Heijn op de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord. Eerst sliep ik in een tent op de camping van mijn verdiende geld, later kocht ik een mooie camper.

Als Z! verkoper kon je goed verdienen in de jaren negentig, ik heb het echt een fijne tijd gevonden, je ontmoette altijd mensen dat was wel anders toen ik de woning tien jaar geleden toegewezen kreeg. In het begin voelde ik mij net een kluizenaar. Ik heb zelf spulletjes kunnen kopen voor mijn woning omdat ik wat geld gespaard had met de Z verkopen.

Nu geniet ik van mijn tuin, van thuis rommelen, een beetje sleutelen aan mijn motor en op sommige dagen trek ik er met vrienden op de motor op uit. Ik heb nog hele mooie herinneringen aan de tijd dat ik de Z! verkocht.

Vergeet niet de Z! krant te kopen!

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.