Zo werkt Z!

Wie

De verkopers van Z! zijn dak- of thuisloos en hebben geen andere bron van inkomsten dan het verkopen van de krant. Hiermee verdienen ze een bescheiden inkomen, doen ze sociale contacten op en kunnen ze verder kijken dan de dag lang is.

Elke verkoper staat ingeschreven bij Z! en heeft een verkoperspas met foto, voornaam en een persoonlijk nummer. Veel verkopers hebben een vaste standplaats waar ze het eerste recht hebben om te verkopen. Is de vaste verkoper er niet, dan mag een andere verkoper er verkopen.

Voor het verkopen op straat is geen vergunning nodig. Volgens de grondwet mag eenieder op de openbare weg gedrukte waar te koop aanbieden (artikel 7, vrijheid van meningsuiting). Voor verkoop op privéterrein is toestemming nodig van de eigenaar.

Wat

Z! verschijnt sinds 1995 en wordt gedistribueerd aan circa 140 zelfstandige verkopers. Zij kopen de krant bij Z! in voor € 1,35 en verkopen deze op straat voor € 2,50. De verkopers zijn zzd’ers − zelfstandigen zonder dak − en verdienen per verkochte krant € 1,15.

De kosten worden betaald uit verkoop van de krant aan de verkopers, sponsorgelden en donaties. Z! wordt uitgegeven door Stichting Z. Stichting Z is ANBI-gecertificeerd (een Algemeen Nut Beogende Instelling).

NB: Z! gaat failliet als er geen kranten worden verkocht. U kunt natuurlijk meer betalen dan de verkoopprijs, maar vergeet alstublieft nooit om een krant mee te nemen.

Waarom

Het doel van Z!, de straatkrant van Amsterdam, is om dak- en thuislozen te helpen zichzelf te helpen. Met de verkoop van Z! kunnen de verkopers wat geld verdienen en (weer) een basis opbouwen van ritme, sociale contacten en zelfrespect.

In iedere grote stad, ook in Amsterdam, leven mensen op straat. De gemeenten en welzijnsorganisaties vangen deze mensen op maar kunnen onmogelijk een waterdicht systeem bieden om dak- en thuisloosheid uit te bannen. Voor de mensen die tussen de wal en het schip terechtkomen biedt Z! een ondernemende manier om hun situatie te verbeteren: het verkopen van de krant als zelfstandig ondernemer.

Sinds 1995 hebben enkele duizenden verkopers hiervan gebruikgemaakt en hun levensomstandigheden verbeterd. Anno 2019 voorziet Z! nog steeds in die behoefte. In 2020 bestaat Z! 25 jaar.

Dank

Heel veel dank als u bij een verkoper de krant hebt gekocht. Het betekent dat de verkoper een kleine winst heeft gemaakt, en dat hij of zij wellicht met u een praatje heeft gemaakt. Het lijkt misschien niet veel, maar het wordt enorm gewaardeerd!

 

“Alleen maar geld geven, zonder tegenprestatie, geeft misschien een kortstondig onbaatzuchtig gevoel, maar daardoor staan de verkopers, op den duur, met lege handen. Dus koop die krant: hij is het meer dan waard.”

Arend Jan Heerma van Voss, oud-voorzitter Stichting Z

 

Koop die krant. Neem ‘m mee – YouTube 0:35